Kuźnia Mazurskich Smaków i Tradycji

2017-12-13 14:09:48(ost. akt: 2017-12-13 14:17:12)

Autor zdjęcia: Emilia Drągowska

Realizowany przez blisko sześć miesięcy projekt Kuźnia Mazurskich Smaków i Tradycji przez grupę nieformalną Poszukiwacze z Rożyńska Wielkiego dobiegł końca.
Działania w ramach projektu uświadomiły jak ważne jest pielęgnowanie i zachowanie dorobku naszej kultury poprzez wykorzystanie dawnych receptur przy sporządzaniu potraw, które są charakterystyczne dla naszego regionu. Ponadto, projekt przyczynił się do rozwoju i promocji tradycyjnych produktów regionalnych. Projekt zrealizowano ze środków programu mikrodotacji "Fundusz Inicjatyw Obywatelskich Warmia Mazury Lokalnie 2" dofinansowanego przez MRPiPS w ramach FIO.

Społeczność lokalna zebrała swoje receptury przepisy. Z przepisów powstały saszetki które noszą nawy wybrane przez uczestników projektu, Uczestnicy mogli przekazać cenne receptury dla przyszłych pokoleń młodzi ludzie zachęcili się do pielęgnowania tradycji rodzinnych i lokalnych poznali smaki dzieciństwa swoich rodziców dziadków i pradziadków. Rożyńsk wielki zyskał sławę dzięki starym recepturom prezentacje grupy Poszukiwacze także przyciągała uwagę turystów podczas imprez okolicznościowych.

Do współpracy zaprosiliśmy firmę Trans Mat Food, okazali oni nam ogromne wsparcie współpraca z nimi okazała się ogromnym wsparciem i przyczynia do sukcesów podczas realizacji projektu.


Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: stowarzyszeniemzr

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Jadzia #2398008 | 83.9.*.* 14 gru 2017 14:57

    Niechby wam Weronka ugotowala pierogi dopiero byścvie poczuli rozchodzenie.

    odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5